Charlotte Jacobi: A ​Douglas nővérek

2022. július 12., kedd
Családregénysorozat a Douglas parfümérialánc történetéről Spiegel-bestseller
A céget mindenki ismeri, de a történetét szinte senki.
Ez a történet éppoly ellenállhatatlan, mint egy finom illat. A parfüméria története bátor nőkről szól, akik kiálltak a saját szabad akaratuk mellett.
Aki ma betér egy Douglas-üzletbe, az eleganciára, luxusra, szépségre vágyik. Ezt keresték Anna és Maria Carstens is, amikor Hamburgban 1910-ben megnyitották az első Douglas-üzletet. Ahhoz azonban, hogy kettejük szívügyéből valóságos vállalatbirodalom nőjön ki, a két fiatal vállalkozónak sok akadályt le kellett küzdeniük – többek között családtagjaik ellenkezését is.
Először az Alster-parti várost hódították meg, aztán egész Németországot. Könyvsiker a Douglas-nővérek huszadik századi diadalútjáról.
A Charlotte Jacobi álnév az Eva-Maria Bast – Jorn Precht szerzőpárost fedi.

***
Realista vagyok, ezért hiszek a csodákban […] És hogy a csodáknak segítsünk egy kicsit, mindent megteszek, amit csak tudok, hogy segítsek nektek. Mindegy, melyik álmotokat szeretnétek egyszer megvalósítani.
Az illatok világa volt az, ami leginkább vonzott ebben a történetben, valamint, hogy megismerhetem egy parfüméria születésének történetét. Szeretem a családregényeket, és bár ezen a területen a valós tények sok fiktív eseményt is tartalmaznak, ezek csak jót tettek a történetnek. A Carstens nővérek magánéletéről szinte semmi információ nem maradt fenn, még a levelezésük sem, a szerzőpáros író mégis képes volt rá, hogy szerethető karaktereket formáljon Marie-ból és Annából, és kiszínezze a családi hátterüket, amiből elindultak álmaik megvalósításának útján.
A bátorság és a határozottság a lényeg, ami nem hagyja, hogy bármi és bárki letérítsen a saját utunkról.
A két bátor és úttörőnek számító nő inspiráló története megérdemli a figyelmet, hiszen egy olyan korban éltek és próbáltak érvényesülni, amikor egy nőnek még arra sem volt joga, hogy önállóan gondolkozzon. Ezek a lányok mertek álmodozni és volt bennük elég erő, hogy egy olyan területen állják meg a helyüket, amit a férfiak uralnak.

Szerettem a korszak hiteles ábrázolását, érezni, hogy rengeteg kutatómunka van ebben a regényben. Bár a legtöbb találkozás fiktív, de az 1910-20-as évek meghatározó személyiségei is úgy vannak beleszőve az események láncolatába, hogy elhittem, a találkozások akár valóságosak is lehettek. Ezek, persze, szükségesek is voltak ahhoz, hogy lépésről-lépésre megvalósuljon a tervük, és nem meglepő, hogy a Douglas parfüméria ennyi idő után is jelen van a világ több országában. Természetesen úgy hiszem, a valóságban is kellettek, hogy legyenek ilyen találkozások, amik inspirálóan hatóttak erre a két fiatal nőre.
Az álmok azért vannak, hogy valóra váltsuk őket.
Nőknek szól ez a történet, olyan bátor nőkről, akik ki mertek állni magukért. A Carstens nővérek mellett olvashatunk Coco Chanelről, akit nem kell bemutatni, de itt van például Kolbe asszony, aki férje halála után maga igazgatta a Douglas szappangyárat. Több nőt is megismerhetünk a német társaságból, akik szintén haladó szellemiségűek: Helene Harders és lányai, akiknek szintén nagy szerepük van a Douglas parfüméria történelmében, Ida Dehmel és Marianne Ballin. Bár az utóbbi két nővel való találkozás talán csak fiktív, de a kor felvilágosult asszonyai remekül sejlenek fel karaktereiken keresztül, erősítve a két főhős ábrázolását, hitelessé téve a fantázia által rájuk aggatott tulajdonságaikat.
Coco Chanel egy mondata jutott hirtelen eszébe: A magabiztos nő nem eltörli a különbséget férfi és nő között – hanem hangsúlyozza.
Aki az illatokra és a parfümökre kíváncsi inkább, azok is részletes leírásokat találhatnak ebben a könyvben. Számomra fantasztikus utazásról olvashatunk, sokat adott Marie Grassba való látogatása is, ami nagyon nagy hatással volt rám. Megismertem a város híres múltját, a parfümök születését, láttam magam előtt a színpompás virágmezőket, és óhatatlanul is felébredt bennem a vágy, hogy egyszer elutazzak oda.
Hiszen már tudod, hogy az illatok emlékeket hordoznak, ezért minden illatnak története van, több is, minden nőnek, aki viseli, mást mesél.
Értékelés:

⭐⭐⭐⭐⭐

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése