P.M. Freestone - Árnyékvirág

2022. május 6., péntek

Az ​Aramtesh Birodalomban az illatok határoznak meg mindent. Az imák csak megszentelt füst révén jutnak az égbe, az illatszerek nagy becsben tartott státuszszimbólumok. A tizenhét éves Rakelnek hátborzongató tehetség adatott az illatokhoz, de a képességei nem elégségesek, hogy időt vásároljon a haldokló apjának.

Ash császári testőr. Miután nem sikerül lebeszélnie a hercegét egy diplomáciai küldetés teljesítéséről, kötelességtudón

csatlakozik a karavánhoz. A herceg oltalmazása útközben rémálommal ér fel. De még nehezebb megőriznie egy titkot,

amelynek a kitudódása Ash száműzetéséhez vagy kivégzéséhez vezetne. Rakelt és Asht semmi nem köti össze, mígnem füst csalja őket a birodalom legritkább virágának ültetvényére. Nisai, a koronaherceg mérgezés áldozata lett, a virágok lángok martalékává válnak, és a párosra undok bűzként vetül a gyanú árnyéka. A sorsuk azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e együttműködve megfejteniük a talányt, dacolni a veszélyekkel, leküzdeni a saját démonjaikat, és az egymás iránti ébredező vonzalmukat.

***

Ha megtanultam valamit a közelmúltbéli történésekből, akkor azt, hogy akiknek pénzük vagy hatalmuk van, azok szabnak törvényt. Nem számít, tettem-e rosszat, vagy nem, ők döntenek a sorsomról.

Az Aramtesh Birodalom egy olyan világ, amiben minden megvan ahhoz, hogy berántsa az olvasót egy fantasztikus utazásra. Rakel, az egyik főhősünk szemén illetve orrán keresztül kapjuk az első benyomásokat, in medias res zúdítja ránk az információkat, köztük az illatokat, amik elsőre szó szerint és átvitt értelemben is töménynek tűnhetnek. Szinte érezni lehet a sivatag száraz, forró levegőjét, a fűszerek, virágok és Aphorai város bűzét, ahol a főhősök útja találkozik. 

Nem szégyen a bizalmatlanság idegenek iránt.

Rakel és Ash utazását egy ősi recept útmutatása alapján az ellenméreg összetevőinek keresése határozza meg. A kutatás és a gárdisták elől való menekülés során lépésről-lépésre épül fel kettőjük között a bizalom, mesélnek egyre többet magukról, megismerjük múltjukat és titkaikat. Lassacskán közel kerülnek egymáshoz, és kezd kibontakozni közöttük egy nagyon törékeny érzés.

Vannak a pengén kívül más erőforrások. Remény. Együttérzés. Szeretet. Jóság.

Rakel egy közeli oázisban él az apjával, aki a Rothadás nevű betegségben szenved, ami elemészti a lábát. A lány parfümkészítő szeretne lenni, mert azt reméli, hogy közelebb kerülhetne olyan orvosságok beszerzéséhez, amivel megmenthetné az apját. Kifinomult szaglása felér egy különleges képességgel, emiatt közrangúként a legjobb eséllyel felvételizhetne tanoncnak. Persze, az események keresztülhúzzák számításait és hamar a börtönben találja magát, mint elsőszámú gyanúsított a trónörökös ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt.

Ash a trónörökös herceg Nisai kísérőjeként érkezik Aphoraiba. Ő a Pajzs, a herceg testőre, akinek dolga, hogy védje Nisai életét, de a mérgekkel szemben ő is tehetetlennek bizonyul. Csakhamar leváltják a haldokló herceg mellől, de hűsége és szeretete Nisai felé arra készteti, hogy megszerezze az ellenszert, amiben Rakel segítségére lesz.


– Nem azt mondtad, hogy mindig van választásunk?
– Van is. De ez egy próbatétel, és szándékomban áll kiállni.

Számomra egészen különleges a koncepció, nem találkoztam még hasonlóval, talán mert az utóbbi időben óvatosan nyúltam a young adult fantasykhez. A kidolgozás viszont a klasszikus vonalat követi, egy biztonságos sablon mentén halad a történetvezetésben, ami miatt fenáll a kiszámíthatóság lehetősége. Rengeteg intrika, árulás, titok övezi az eseményeket, amik mentén szépen halad előre a történet, ha valamit picit bánok, hogy a többi szereplő a váltott szemszög miatt kisebb hangsúlyt kapott, kevesebbet tudni róluk. Misztikus légkör övezi őket, és még most az első kötet után nem tudom megmondani, hogy ez szándékosan van-e így. Kicsit nehézkes az aklimatizáció a környezettel, ezért az első néhány oldalt érdemes egy kicsit lassabb tempóban olvasni, megéri ráfordítani az időt.

Értékelés:

Műkedvelő alkímistáknak és vándorgyógyítóknak erősen ajánlott olvasmány.

⭐⭐⭐⭐⭐

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése