Göthe Salmander: Legendás ​állatok és megfigyelésük

2017. szeptember 13., szerda

Minden valamirevaló Harry Potter-rajongónak kötelező elolvasni a könyvet, amiből a kis túlélő a Roxfort falai között buzgón tanulta e tárgyat! Érdekes feladat előtt állok, ugyanis tankönyvről sem írtam még értékelést, habár visszagondolva az utolsó kémia könyvemre, egyről azért volt határozott véleményem, viszont kiindulási alapnak mégsem tekinthetek rá.

Mugliként - bár ezt határozottan kikérem magamnak és tagadom, ugyanis erre nem született semmiféle bizonyíték - igazán hasznos információkhoz jutottam a varázslényekkel kapcsolatban. Bár nem szándékozom beszerezni egyet sem, hiszen jelenleg egy macskát nevelek, ami, ugye, szintén igencsak jelentős bizonyíték arra, hogy ereimben boszorkányvér csörgedezik és még sorolhatnám a bizonyítékokat, de nem szeretnélek benneteket ezzel fárasztani, mert ez az értékelés egy tankönyvről szól és nem rólam.

Ki mondta, hogy a macska nem veszélyes? M.M. szerinti besorolása XXXX - mert bizonyítottan varázslót még nem ölt. Tehát:

veszélyes / kezelése szaktudást igényel / csak magasan képzett varázsló tud bánni vele.

Göthe Salmander úr gyűjteményét igazán hasznosnak ítélem, bár kétség sem fér hozzá, hogy vannak hiányosságai, úgy mint a fent említett faj. Az igazán veszélyes vörös magyart nem regisztrálni vétek, sőt, mulasztás, amit a M.M. elé kell tárni haladéktalanul.

Mindazonáltal...

A megfejtéshez vidd rá az egeret!
Mert, ugye, minden Harry Potter-sorozathoz fűződő könyvről írt kritikában is kell szerepelnie a fent írt szónak, tehát: csak ámulok-bámulok Rowling találékonyságán, hogy milyen sokszínű világot épített. Ennyi lényt megálmodni és kidolgozni, megvalósítani az elképzeltet hatalmas munka, de biztos vagyok benne, hogy ennyire élvezetes is. Nem tudom, hogy lehet-e ezt überelni. Ugyanakkor még rengeteg lehetőség van, még sok-sok ilyen könyvet lehetne alkotni, hiszen a Roxfort és a mágia világa rengeteg ötlettel szolgál számunkra. Részemről kíváncsi lennék a Félvér herceg Bájitaltankönyvére is.

Két dolgot emelnék ki a könyvből: az állatok besorolását és a széljegyzeteket, vagyis a könyv tulajdonosa, illetve használóinak gyermeki firkáit. Harry és Ron vicces beszólogatásait nagyon élveztem, olykor Hermione fontoskodó megjegyzéseit is. Egyetlen problémám volt csak: kevés volt! El tudtam volna még bírni pár ilyet.

Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori: 4/5
Leírás: 4/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 4/5

Erőssége: J. K. Rowling és Harry Potter világa.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése