B. A. Paris: Összeomlás

2017. augusztus 8., kedd
Annyira örültem, amikor Levandrától megkaptam ezt a könyvet! Nagyon kedvelem B. A. Paris munkásságát és magát az írónőt is: az első könyvéhez írt zeném publikálása óta vagyunk kapcsolatban a Twitteren, több zenémet is pozitívan méltatta és biztatott újabb számok megalkotására is. A Zárt ajtók mögött-tel menthetetlenül a pszicho-thriller műfaj szerelmesévé tett, és igencsak magasra tette a lécet azzal a könyvével. És szerencsére most sem okozott csalódást.

Tulajdonképpen pofonegyszerű a koncepció: adott egy nő, aki utólagos meglátása szerint megakadályozhatott volna egy gyilkosságot, de mivel nem tette, gyötri a bűntudat. Iszonyú lelkiállapota közepette pedig folyamatosan egyre mélyebbre süllyed az öngyűlöletben, amit csak még inkább elmélyít, hogy terhét senkivel sem oszthatja meg, ráadásul olyan különös dolgok történnek, amik mind az ő elmebaját igazolják. Tetszett, ahogy az írónő leírásai egészen megfoghatóvá tették Cass szenvedését.

A feszültség tapintható, a könyv letehetetlen. Különösen a végén, az SMS-ek olvasása közben kialakuló váltott-nézőpontú írói stílus tetszett, ahogy végül minden a helyére került. Akkor bizonyosodott be számomra, hogy B. A. Paris ördögi lángelme, és az események olyan kusza láncolatát hordozta keresztül a regényén, amit számomra utólag lehetetlennek tűnt átlátni. Ő mégis képes volt rá. Valami hasonlót éreztem Rowlingnál, amikor a Harry Potter utolsó kötetében kiderült Piton szerepe a teljes történet alatt.


A karakterek pontosan olyanok, mint a Zárt ajtók mögöttben, ebben nem igazán tudott újat nyújtani az író. Persze ez nem baj, mert ugyanúgy, mint abban az esetben, hitelesek és élők, épp csak annyi a problémám, hogy ugyanazokat a típusokat találtam meg ebben a könyvben is. A másik dolog, ami végül is a fél csillagos levonást eredményezte, az a véletlen volt, ahogyan Cass-hez került az egész eseménysorozat mögötti összeesküvést bizonyító telefon. De most komolyan, a francia diák bátorságpróba címszó alatt kilopta a tettes retiküljéből, és mivel ő elviharzott, a telefont Cass-nek adta? Ez így körülbelül a lehetetlen tipikus esete. Mondjuk nem tudnám megmondani, hogy máshogy lehetne megoldani a dolgot.

Összegzésként leszögezhetem, hogy az Összeomlás példaértékűnek számít a jelenkor irodalmában. Megint csak azt tudom mondani, hogy ez a regény talán sehol nincs Stephen King műveihez képest, de jó kezdés lehet azoknak, akik korábban sosem olvastak pszicho-thrillert. Nem annyira a rettegés, mint a csavaros történetvezetés dominál, amivel viszont kevesek szállhatnak versenybe vele. Bizalommal ajánlom mindenkinek!

Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori: 5/5
Karakterek: 4/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 4/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: Kiváló történetvezetés és nyakatekert csavarok.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése