M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elültetett kertész

2017. július 23., vasárnap
Egy idegen felbukkanása Agatha Raisin környezetében, nem jó ómen. Vagy holtan találják előbb-utóbb, vagy ő maga lesz gyilkos. Megvenni egy házat, amiben egyszer már történt gyilkosság, könnyelműség, de hogy ugyanazon a helyszínen történjen egy második gyilkosság, szinte kizárható. Viszont mióta Agatha feladta az állását és vidékre költözött, folyton belekeveredik valamilyen gyilkossági ügybe, úgy vonzza magához a bajt, mint a mágnes. A falusiak persze ezt időnként fel is emlegetik neki, csak úgy mihez tartásként.

Agatha szerelmi élete ismét hullámvölgybe jutott. Fellángolása James Lacey iránt, lanyhulni kezdett, amint felbukkant a vetélytárs. Persze az okot inkább Agatha kevés önbizalmának köszönheti, hiszen sosem érezte még magát elég jónak. Súlyproblémáival és korával folytatott örökös harcba belefásulva, egyre jobban elhagyja magát és csak titokban epekedik a szomszédban lakó James iránt. Aki persze éppen briliáns elméje miatt kedveli főszereplőnket, de ezt a világért sem ismerné be. Így ez a szerelem megmarad plátói szinten, maradnak a macskák, amik kitöltik Agatha életét, és élvezik figyelmét és szeretetét, mert bár fogalma sincs róla, tökéletesen képes rá, hogy szeretetet és törődést adjon.

A gyilkosság és az áldozat ezúttal túlságosan is kézenfekvő volt, éppen mikor kezdtem megérteni az áldozatot, akkor kellett meghalnia. Agathat ezúttal sem hagyta cserben szimata, az első perctől sejtette, hogy a jövevény körül valami nincs rendben, és ezt a gyanút talán a féltékenysége ébresztette fel benne, de kétségtelenül jól működnek az ösztönei.  

Persze mindent a szerelem és a féltékenység mozgat, aminek hatására Agatha beleártja magát olyan dolgokba, amiknek rendesen a közelébe sem menne, de képtelen tanulni hibájából és meghazudtolni magát.

A brit krimikből megtanulhattuk, hogy gyilkosság mindig valamilyen társadalmi összejövetel alkalmával történik. A vidéki kisvárosban élők életének savát-borsát adják azok a programok, amiken eldicsekedhetnek a lakók tehetségükkel. Ezúttal a kertjükkel büszkélkedhetnek el Carsley lakói, de mint sejteni lehet, a katasztrófa most is megállíthatatlanul közeledik. Valaki megrongálja a kerteket és valaki gyilkosságot követ el. Mintha csak a Kisvárosi gyilkosságokat néznénk, csak éppen Agatha bohókás karaktere sokkal inkább illik ebbe az ódon környezetbe és az angol humorral megfűszerezve valahogy sokkal színesebb és élvezhetőbb a nyomozás.


Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori:3/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 4/5
Erőssége:  Ami a sorozatnak az erőssége, a humor, az angol vidék hangulata és a mellékszereplők jól eltalált ábrázolása.

Újraolvasnám:
 IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése