Carlos Ruiz Zafón: Angyali ​játszma

2017. június 21., szerda
A könyvvel az első találkozásom egy magazin oldalán volt, ahol azt a tíz könyvet sorolták fel, amit mindenkinek feltétlenül el kell olvasnia. Utánanéztem és rögtön várólistára is tettem. Persze, akkor fel sem tűnt, hogy ez egy sorozat második kötete, de lényegében nincs jelentősége, különálló történet, önmagában is olvasható.

Atyaég! Ez egy agyamat eldobom-könyv!

A felvezetése kicsit nehézkes és hosszadalmas, de jelen esetben indokolt. Fontos információkat tudunk meg David Martínról, meg kell ismernünk őt, látnunk az ő szemén keresztül, mert nagy jelentősége van a történet szempontjából.


Kép: Vincent Chong
Az a nagyszerű ebben a könyvben, hogy számtalan lehetőség van benne. Hogy nem hagyja tétlenül szürke agysejtjeinket, folyamatosan munkára ösztönzi, beindul a találgatás és... sokszor eléggé meghökkentő feltételezésekhez jutva el. Carlos Ruíz Zafón mesterien játszik az érzékeinkkel, terelget alternatív megoldások felé, ösztönözve a gondolkodásra, arra, hogy egy író szemén keresztül keressük azokat az elemeket, amiket talán ő maga is végiggondolt, de végül elvetett. Akárhogy is, bármelyiket választotta volna, ez a könyv akkor is nagyot szólt volna.

A fantáziám kifejezetten élvezte ezt az utazást. Voltak kételyeim Davidot illetően, de bíztam benne, hogy nem hiába ismertük meg tiszta gyermeki lelkét; voltak kételyeim A.C.-t illetően, de annyira hinni akartam benne! Miért is? Mert ott viselte magán azt az angyalos kitűzőt. A szimbólum, amire akaratlanul is figyelnünk kell, ami harsogja felénk az igazságot... de nem, mert a szkepticizmus már beférkőzött a tudatunkba, ebben a könyvben már eddig is annyi minden történt, és képtelenség fenntartások nélkül gondolni egy ilyen jelképre.

Kép: Vincent Chong
Az a döbbenetes ebben a könyvben, ahogy arcul csap az igazsággal. Nincs csak kifejezetten jó vagy rossz. Aki képes arra, hogy életet adjon, az arra is képes, hogy elvegyen. Miért ne játszhatna velünk az, akinek ekkora hatalom van a kezében? Miért ne manipulálhatná szerencsétlen áldozatait, hogy elérje célját? A véletlenek sugallatok formájában érkeznek, amiket akár egy felsőbb hatalom manipulációjának is nevezhetünk. Tényleg csupán játékszerek volnánk? Vagy még élhetünk a szabad akarattal? David egy tökéletes marionett-bábú, amit A.C. tart a kezében? Vagy büntetlenül élhet a szabad akarat jogával? És tévedhet-e a felsőbb hatalom, hozhat-e rossz döntést és hibáját beismerve, megköveti-e áldozatát?

David a szenvedéllyel fűtött író, akinek rajongása könyvek iránt erősebb minden másnál. David a perifériára szorult potenciális áldozat, a könnyű préda, aki kiszolgáltatottsága miatt válik áldozattá. David semmi mást nem akar, csak szabad lenni, de ehhez el kel adnia magát a... kinek is? Kit képvisel A.C.? A könyv kulcskérdésévé válik ez. Ki lehet ez a férfi? És a válasz? Nincs papírra vésve, de ha megtalálod a választ, azt is megérted, miért akart A.C. új vallást alkotni.

Tehát az alku megköttetett, David eladja magát, mint egy modern Faust, hogy megvalósítsa álmát, beszáll a játszmába, ami számtalan csapdát rejt számára.


Fergeteges írói stílus, magával ragadó képek, merész gótikus elemek, melyek leírásai élethűre sikeredtek. Romos házak, por és dohszag kel életre a lapok között, valami baljós előérzettel. Főhősünk nyomában, bármerre jár, hullák maradnak, de tehetsége olyannyira vitathatatlan, hogy magam is késztetést éreznék arra, hogy olvassam a Kárhozottak városát!


Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori:5/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5
Erőssége: A világábrázolástól a történetig, a karakterek rajza, minden. De a gótikus elemek  merész használata plusz pontot értek nálam.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése