J. R. R. Tolkien: A hobbit

2017. május 24., szerda
Van az úgy, hogy egy könyv olvasását nem kellene évekig halogatnod. Főleg nem, ha mestered fantáziájának gyümölcse. És fontos szempont, hogy ne nézd meg előtte a filmet, pláne, ha erősen vizuális típus vagy, mert évek múlva is élénken fel tudod idézni a jeleneteket olvasás közben. Mintha nem is könyvet olvastam volna. Filmet néztem, csak egy picivel több volt az információ - vagy mégsem? Lehetne ezen vitatkozni, hogy az írott szöveg vagy a képi anyag az, ami nagyobb részletességet ad.

Élveztem ezt a kis kalandtúrát Bilbóval, a törpökkel, Gandalffal és az új barátokkal, akikkel út közben találkoztunk. De azt kell mondjam, bármennyire is szeretem Tolkien mestert, maradt bennem hiányérzet. A kifogásom miatt talán a női egyenjogúság harcosának kiáltanátok ki, de hát akkor is! Micsoda dolog ez, hogy egyetlen nő sem kapott szerepet ebben a történetben? Még a tündék népénél is férfidominancia volt megfigyelhető. Tehát emiatt az észrevételem miatt volt keserű a szám íze, miközben olvastam a regényt, és így éreztem a filmmel kapcsolatban is.

Talán ennek a könyvnek is van köze ahhoz, hogy napjainkban elárasztották a könyvesboltok polcait a szuper képességű leányzókat felsorakoztatott YA fantasyk. Nem mintha kifogással élnék a jelenség fölött, hajrá csajok! És nem is akarom nagyon Tolkient sem bántani a tettéért, hiszen kultikus művében jelentős szerepeket osztott nőkre: Arwen, Galadriel, Éowyn személyében. A hobbit egy másik koncepció, amivel nehezen tudok azonosulni.

Egy Tolkien-műről értékelést írni olyan, mint amikor a tanítvány kivesézné a mestere művét. Abszurdnak érzem. A fordításról ejtenék pár szót, bár nem tudom, mennyire értenek velem egyet a rajongók. Ha ugyanannak az írónak ugyanabból a világából két külön, vagy még több személy fordít, úgy gondolom, máris kész káosz keletkezhet a tökéletesen megálmodott világban. Én nagyon fájlaltam, hogy az orkok koboldoknak voltak titulálva. Orkok és kész bármelyik fordítás is volt előbb!

Tehát ezzel a történettel lett megalapítva tolkieni világ. Nagy utódjához mérten talán kezdetlegesnek tűnhet, de már ez a regény is túlmutat minden addig és utána is létező fantasyvilágon. A karakterábrázolással is maradéktalanul elégedett voltam. Különös élmény volt megismerni a fiatal Bilbót és egészen megkedveltem, pedig a A Gyűrük Urában nem volt a szívem csücske, de egy "előtörténet" mindig ad egy kis plusz információt, ami helyreteszi a dolgokat és többet mutat meg a szereplőkből. Bár éppen A hobbit korábban jelent meg, de ne menjünk bele a részletekbe, mert egy nálam sokkal fanatikusabb rajongó úgyis helyrerakja a dolgokat egy pillanat alatt.


Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori:4/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5


Ajánlom: 5/5Erőssége: Tolkien.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése