G. R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja

2017. április 3., hétfő
Mitől lesz lovag egy lovag? Egy kardlap érintése és a testi erő, az ambíció, hogy bajnok legyen valakiből - elegendő, hogy elnyerje ezt a címet? Vagy a "lovagnak lenni" kérdése a szívben dől el? Számomra nagyon szimpatikus oldalról közelíti meg a témát Martin, viszont Dunk kicsit együgyű, naiv képzelgéseivel jelzést küld az olvasó felé, hogy nem baj, ha valaki álmodozik is, de inkább maradjon a realitás talaján. Főhősünk kissé elrugaszkodott a valóságtól és sokszor jutott eszembe róla la Mancha lovagja, aki ugyanígy szélmalomharcot vívott a képzelt valósággal.

Dunk idealizált eszményképét ellensúlyozva Egg tapasztalatai egészítik ki, bár önmagát, idősebb lévén, tapasztalt férfiként kezelve nem mindig fogadja el a fiú tanácsait. Döntéseivel sokszor bizonyítja, hogy még nem áll készen a feladatra, de szívében igazi lovagként él és eszerint cselekedik. Dunk patyolat lelkülete a mai kor meg nem értett hőseit juttatja eszembe, akik nagyra törő álmain viccelődni szokás.

Kissé irritálóan hatott rám a Dunk eszére tett célzásként többször is elhangzó mantra, amiről folyton a Nem tudsz te semmit, Havas Jon! strófa jutott eszembe, mint valami gonosz tündér átka a népmesei elemmel fémjelezve, hogy mindenki idefigyeljen, ő itt a történet igazi hőse!

Tetszett a világ, ahogy ugyanúgy beszippantott, mint A tűz és jég dala, bár folyton számolgattam az éveket és próbáltam beazonosítani a szereplőket, párhuzamot vonni, hogy jobban el tudjak helyezkedni térben és időben. Azt hiszem, nem igazán sikerült, de Martin szereti amúgy is szándékosan megkavarni az olvasót és bizonytalanságban tartani. Legyünk bármelyik korban a Hét Királyság világában, intrika, árulás mindig lesz, hogy mozgásban tartsák a történetet.

A Targaryen-házról kapott bővebb információ kicsit más színben tünteti fel számomra a sorozatban szereplő leszármazottat, és már nem is tudok ugyanazzal a szemmel tekinteni rá, mint azelőtt. A plusz információk fényében, úgy érzem, jobban értem A tűz és jég dalát.

Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori:4/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: A megszokott világábrázolás, az információáramlás befogadható adagolása, ideológiája és a Hét Királyság maga. Csodálatos történet.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése