J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek

2016. december 28., szerda

Muszáj kritikám kezdő soraival az olvasókat illetnem. Azokat a rajongókat, akik ezt a könyvet azért olvasták el, mert J.K. Rowling nevéhez fűződik, mert a Harry Potter "folytatása" és mert elvárták, hogy ugyanazt az élményt kapják majd, mint a regénysorozatnál tapasztaltak. Azokat az olvasókat és rajongókat szólom meg, akik lehúzták ezt a könyvet azzal az indoklással, hogy ez egy SZÍNDARAB!

Igen, fájt olvasnom az olyan értékeléseket, amiben azt kifogásolták, hogy ez egy szövegkönyv és milyen béna a formátuma, olvashatatlan, élvezhetetlen!

Kedves Olvasó! Ha nem tudsz értékelni, élvezni egy színdarabot, az bizony a te hiányosságod, nem a könyvé. Tudtad, hogy mit veszel a kezedbe, tudtad, hogy meg kell birkóznod a feladattal, ha elbuktál, az nem a könyv hibája.

Ez a könyv így tökéletes, ahogy van. A szövegkönyv-formátum több teret ad az olvasó fantáziájának, kedvedre színezheted a jeleneteket, a díszletet, a karaktereket. Kapsz némi támpontot, amit kiindulásnak szánt az író, a többi a te dolgot. Egy kicsit dolgoznod kell vele, ez a történet olyan lesz, amilyenre te színezed. Csak az alapot kapod hozzá.

Nekem hozta a szokásos Harry Potter-érzést. Sorra elevenedtek meg az ismert helyszínek és karakterek. Érdekes volt látni felnőttként régi barátaimat, hogy bár felelősségteljes családanyák, családapák, mégis megmaradtak gyermeknek és továbbra is egymás után követik el a hibákat.

Izgalmas, letehetetlen történet, nem is vártam mást. Nem csalódtam, bár tartottam tőle éppen a műfaj miatt. Élveztem a találkozást a régi és új szereplőkkel. Scorpius például szerelem volt első lát... olvasásra! Albus a maga hibáival, konokságával sokszor Harryt juttatta az eszembe. Viszont támogatom a húzást, hogy most egy Malfoy bírt nagyobb jelentőséggel egy Potterrel szemben. Határozottan erősebb karakter Scorpius; bár Albus mozgatja a szálakat, de elhalványul a kis Malfoy mellett.


Draco karakterével egy kicsit elégedetlen voltam. Örültem, hogy ilyen jellemfejlődésen ment keresztül, de egy kicsit pipogyának éreztem. Ezt talán meg lehet magyarázni az életében lévő veszteséggel, de örültem volna, ha egy kicsivel erősebb, határozottabb és kevésbé alárendelt.

Hogy mennyire imádtam az alternatív valóságokat! Mekkora ötlet, mennyi lehetőség van benne még mindig és milyen jó alapanyag a fanfiction-íróknak! Ennyi lehetőséget nem szabad kiaknázatlanul hagyni. Hála Istennek, valaki gondolt erre a lehetőségre és megajándékozott vele minket, olvasókat. Egy élménnyel lettem gazdagabb. Elbírtam volna még belőle egy jó nagy adaggal!

És Piton... Édes Istenem, de boldog voltam, hogy kaptam belőle is!. Igazi karácsonyi ajándék volt számomra, hogy újra találkoztam vele!

Megjegyzés: Bár olvasás közben végigspoilereztem az egész sztorit, nem bírtam befogni a számat és leállni... Bocsi, Sol, de mégis... ezt neked is olvasnod kell! :)

Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 4/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5Erőssége: Nehéz egy szövegkönyvről megmondani, hogy mi az erőssége. Színdarabként pedig nem tudom kezelni, hiszen nem láttam még a darabot. Viszont ami tetszett benne nagyon, az a lehetőség, hogy én magam képzelhettem el, saját rendezésben vihettem színpadra a művet a fejemben. :)

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése