Chanda Hahn: Tükröm, tükröm

2016. október 7., péntek
Még egy ilyen irritáló főhőst, mint Mina! Ki nem állhatom! Ez a lány tényleg hülye. Ennyire lebutított karaktert legutóbb Maggie Stiefvater Lament c. könyvében láttam Dee személyben. Nem is tudom, hogy szándékosságot merjek-e felfedezni benne, vagy egészen egyszerűen ez Chanda Hahnt minősíti. Inkább a második. A könyv elején még majdnem megdicsértem az írónőt, hogy lám, látom a fejlődést, mintha egy hajszálnyival jobb lenne a stílusa. Még jó, hogy nem ragadtattam ilyesmire magamat, mert a baleset körül elvesztette a kontrollt és visszatért a 12 éves amatőr író-érzés.

Sokkal gyengébb volt a sztori az előzőnél, és már nem volt bennem az az érzés sem, amit a koncepció hozott elő belőlem. Szenvedtem az írói stíluson, és szenvedtem Mina karakterén. Ez a lány nem egyszerűen szerencsétlen, ez a lány sötét, aki képtelen összerakni a dolgokat, és emiatt hatalmas nagy bajt kever maga körül. Gondolom ez volt a cél, de az írói megoldás egyenesen gáz volt. 

SPOILER!

Tényleg összetöri Mina a tükröt, amin keresztül Jared éppen segítséget próbál kérni tőle? Ja, hogy haragszik rá! De mégis, miféle ember tesz ilyet ahelyett, hogy megpróbálna segíteni? Aztán csodálkozik, hogy az összetört tükörben nem találja a fiút. Mintha sosem olvasott volna tündérmesét, ráadásul éppen ő legyen ilyen ostoba, aki ráadásul egy Grimm. Aztán ott van a jelenet Mábbal, akit meg sem akar hallgatni, miközben Nan élete forog kockán. Nagy kegyesen kijelenti, hogy meghallgatja az alkut, de figyelmezteti a Tündérkirálynőt, ha bárhogy is hátráltatni akarja Nan megmentését, akkor nem hallgatja végig! Hol itt a logika? Éppen Mina hátráltatja a dolgok alakulását azzal, hogy akadékoskodik.

Persze ne várjam, hogy egy 16 éves lány felnőttként gondolkozzon, de azért ne is süllyedjünk már le a 4 évesek dackorszakára. Mina mindenkire haragszik, ezért senkit sem hallgat meg és mindenkit kerül.

Az erdőben kószálós jelenetnek szerintem semmi értelme nem volt. Jared állítása szerint azért viszi Minát az erdőbe, mert valami a nyomában van és szeretné, ha az a valami elveszítené a lány szagmintáját. Tök logikusan magára is hagyja a lányt, mert dolga van! Aztán Mina belebotlik Karlba, tényleg tök véletlenül éppen arra autózott, úgy, hogy Karlnak fogalma sincs róla, ki a lány, bár meg akarja ölni, de nem is tudja, hogy miért, és csak később jön rá, hogy Mina egy Grimm, ezt közli is vele később a kórházban, de most már éppen azért akarja szándékosan megölni, mert Grimm. Tegye fel a kezét, aki ezt érti! Akkor most ki követte a lányt, aki elől elmenekítette az erdőbe Jared?

Életem legnagyobb hülyeségét hordta össze Chanda Hahn arról, hogy ki is Jared valójában. Addig rendben van, hogy Tündérkirálynő fia, ezt sejtettem is, de... az a dolog a két könyvvel! Jaj! Hogy Jared maga a Grimoire - ez még nem is rossz, de hogy a gonosz ikertestvére nem más, mint maga a Történet! Mellesleg az előző részben valami Manó hasította le a Történetről a Grimoire-t, hogy igazságosabb legyen a kihívás, ebben a részben már egy Tündér volt a tettes, de hát akkor is, hogy a fenébe lehetnek vér szerinti leszármazottai a Tündérkirálynak és Királynőnek? Várjunk csak, hogy is volt az előző részben? A Történet olyan sokat időzött a tündérvilágban, hogy maga is tündérré vált.


"– Ki vagy te? – kérdezte a lány félig ámulva, félig félve.
– Máb vagyok, és azért jöttem, hogy alkut kössünk – válaszolta a nő egyszerűen, érzelmek nélkül.
Mina alaposan végigmérte. Eszében sem volt alkut kötni egy tündérrel. A fejét rázta, de a nő óvatosan felemelte az egyik ujját. Mina érezte, hogy a feje azonnal abbahagyja az ingást. Többé nem volt ura a saját testének.
– Én óvakodnék válaszolni, mielőtt meghallgatnám a feltételeket. Amint egy alku megköttetik, nem lehet visszavonni.
– Kinyújtotta sápadt kezét, és ujjával az autóroncsra és a barátai megmentésén keményen fáradozó mentőcsapatra mutatott. Mina fényszórókat látott közeledni a ház felől, feltételezte, hogy Veronica és dr. Martin az.– Oké – suttogta idegesen –, hadd halljam a feltételeket! De figyelmeztetlek, ha hátráltatni akarsz, hogy megmenthessem a barátaimat, akkor hallani sem akarom."

Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori: 2/5
Karakterek: 2/5
Leírás: 2/5
Írói stílus: 2/5

Ajánlom: 2/5Erőssége: A lezárás azért egészen tűrhető volt.

Újraolvasnám: NEM


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése