Kiera Cass: Az Igazi

2016. szeptember 12., hétfő
Attól tartok, ha tovább halogatom ennek az értékelésnek a megírását, nem fogok emlékezni rá, milyen ingerek értek olvasás közben. Nem mintha annyira erősek lettek volna. Sajnos az előző két kötet után semmi újat nem tudok mondani. Lapos egy történet, ami semmiféle ívet nem követett. Elindultunk "A"-tól, volt némi mélyrepülés - nem is kevés -, de mindig visszatértünk ugyanarra a szintre és ott is maradtunk. Se jellemfejlődés, se katarzis, a lezárás pedig botrányos. Amit eddig nagy nehezen felépített Kiera Cass, egy laza tollvonással romba is döntötte.

America! A francba is! Nem hiszem el, hogy még mindig azon kell agyalnod, hogy melyik fiú kell neked, hogy még mindig elbizonytalanodsz! Miféle királyné lesz belőled, ha ennyire döntésképtelen vagy? Egyáltalán, hogy tudsz mindent elszúrni? Azt mondanám, hozod a formádat, de tudod, mit, America? Én a saját disztópiámat nem cseszném azzal el, hogy egy ilyen szerencsétlenséget ültessek a trónra a király mellé. A személyiséged annyira katasztrofális, hogy én magam is a szememet forgattam tőled. Remélem, emiatt nem fogok szegény Celeste sorsára jutni. America, te nem vagy sem tiszta, sem őszinte, sem tisztességes. Nyafogni bezzeg tudsz, hogy Maxon miért nem nyilvánítja ki döntését, miközben te vagy az, aki képtelen elkötelezni magát!

Szóval, két lázadó csak úgy besétál a palotába tárgyalni. Miféle törvények élnek ebben az országban? Azt már az első kötet óta tudjuk, hogy biztonsági intézkedések a béka feneke alatt vannak. Hiszen az eltűnt palotaőröket sem kerestették, ami azért durva, mert a feltételezések szerint dezertőrök. Ez pedig annyira súlyos vétség, hogy más királyságokban, köztársaságokban, diktatúrákban... tök mindegy, milyen államformáról is van szó, halálbüntetéssel jár. Nem is keresik őket, talán, mert nincs rá kapacitás. Mondjuk, ha lennének zsoldos katonák, nemcsak kényszer toborzás által besorozottak. Ennyire gyenge lábon álló disztópiát is ritkán látni.

SPOILER!

Ezt a béna lezárást! Kiera csak nem G. R. R. Martin babérjaira akart törni? A vörös nász döbbenetes volt, de ez a sebtében összedobott vérfürdő, amit rendezett a könyv végén, csak komolytalan próbálkozásnak tűnt. Felesleges volt ennyi áldozat ahhoz, hogy lássuk, mennyire kegyetlenek a lázadók, már csak azért is, mert annyira nem volt jelentősége ennek a vonalnak, és létjogosultságuk is gyenge lábakon állt. Elhanyagolható, töltelék jellegű elem. Az igazi mélyrepülés számomra ez a jelenet volt az egész sorozatban.

Ezek után nem is tudom megmondani, mi volt a kötet erőssége. Nem volt Az Igazi.

Értékelés:

Koncepció: 3/5
Sztori: 2/5
Karakterek:2/5
Leírás: 3/5
Írói stílus: 3/5

Ajánlom:3/5
Erőssége: -

Újraolvasnám: NEM

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése