Kiera Cass: Az Elit

2016. szeptember 7., szerda
Elképzelhető, hogy csak a Lázadók miatt olvasom ezt a sorozatot? Mekkora arcok már, hogy minden egyes alkalommal képesek betörni a palotába, félresöpörve az őröket és rettegésben tartva a királyi családot meg a személyzetet! Bár nincs információ róla, de valahogy úgy képzelem, hogy nincsenek túlzottan felfegyverezve sem, azért mégiscsak a peremvidékekről származnak. Ezzel együtt mérföldeket utaznak azért, hogy bejussanak a palotába, át a biztonsági rendszeren, törnek-zúznak, és dolguk végeztével távoznak, aztán az őrség jön a "visszavertük őket" mesével! Na persze! Hát kérem szépen, végre van egy halvány magyarázat arra is, hogy miért is lázongnak ezek a lázadók! Eléggé béna magyarázat, de egyelőre ezzel kell beérni. Az első kötet színvonala után sokkal többre nem is számítottam Kiera-tól, ahhoz jobban meg kellett volna erőltetnie magát.

Spoiler veszély, bár semmi konkrét infót nem tartalmaz!

America Singer hatalmas elmefuttatások árán próbálja összerakni a puzzle-darabokat. Talán ebben nagyobb sikerrel végez, mert a saját dolgában nem lát az orránál tovább. Úristen, mit keresek itt a Párválasztón, sosem nyerhetem meg, kevés vagyok, Kriss sokkal jobb hercegnő lenne nálam, Maxon sosem választana engem... bla-bla-bla. Most komolyan! Már az előző kötetben a szájába rágta a herceg, hogy csak füttyentenie kell és lefújja az egész Párválasztót, de nem, America ezt nem tudja felfogni! Miközben lerágja a körmét izgalmában, hogy miért bünteti őt távolságtartással Maxon és miért fordít annyi figyelmet a többiekre, minek utána ő maga is hűvösen bánik vele. De hogy izgalmasabb legyen, másnap már Aspen a tökéletes férjjelölt a számára; hogy is lehetett ilyen vak, hiszen mindig is kellett neki, egymáshoz tartoznak... Aztán kezdi elölről. Nem is tudom, hogy bírok elviselni ennyi izgalmat...

America Singer viszont nagyon következetes lány. Miután megtörtént a dolog Marlee-val, nem tanulva a hibájából, America és Aspen  ugyanazt a bűnt követik el újra és újra. Mondjuk, ehhez már Aspen értelmi képessége is kell, aki pedig sokkal inkább tisztában lehetne a dolog súlyával, ha már a palotaőrséghez tartozik. De Aspennek csak a testét táplálták, és sok beadott injekciótól sem lett okosabb, annál inkább ért a manipulációhoz és a megtévesztéshez, ezt pedig olyan természetesen tálalja Kiera Cass, mintha egy ma született bárány alaptermészetéhez tartozna. America pedig féltékenykedik, hogy Maxon mással randevúzgat, és még csak a lelkiismerete sem szólal meg amiatt, ami közte és Aspen között zajlik. Végig azt vártam, mikor nyit már rájuk a herceg?

Hol a fenében van itt a logika???? Feladtam, hogy valaha megértem Kiera gondolkodását. Ennek az egésznek nincs semmi értelme. 

Ha valóság show-ról van szó, akkor ajánlom Kiera Cass figyelmébe, hogy azért sokkal, de sokkal  több intrikára lenne itt szükség, hogy elhiggyem, valóságos. Normál esetben a lányok ilyenkor folyamatosan kibeszélik egymást, lehetetlen helyzeteket hoznak létre riválisuk számára, ott fúrják egymást, ahol tudják. De neeeem, ehelyett csupán Celeste-től látunk némi halvány próbálkozást, persze az sem túl meggyőző. Keveslem a próbatételeket is, mondjuk, végre erre a kötetre jutott kettő is, de a résztvevők kiesése sem hiteles számomra. Mert hogy is volt? Hányat ejtett ki Maxon? Nagy részt elmenekültek a lányok, vagy éppen egymást csinálták ki.

A Lázadók pedig betörve a palotába a falra festik: JÖVÜNK! - Hát nem ott vannak már? 

Úgy gondolom, az előző rész értékelésében már mindent leírtam, és ahhoz képest szinte semmi sem változott. Talán egy hajszálnyival javult az írói stílus, de annyira nem, hogy akár egy fél ponttal is többet adnék.


Értékelés:

Koncepció: 3/5
Sztori: 3/5
Karakterek:2/5
Leírás: 3/5
Írói stílus: 3/5

Ajánlom:3/5


Erőssége: Továbbra is az egyedisége, bár egyre laposabb és unalmasabb, és az előrángatott fordulatok sem mentik meg a sztorit.

Újraolvasnám: NEM

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése