B. A. Paris: Zárt ajtók mögött

2016. július 2., szombat
Szerinted érdemes a tökéletességre törekednünk? Akármi legyen is a válaszod, valószínűleg te is azt teszed. Bizonyára te is mindenből a legjobbat akarod magadnak. A gyengébb minőség semmit sem ér, a középszerűség nem elég, mindig a legjobbat akarjuk. Csakhogy a tökéletességnek is ára van. Mindenki megfizet a tökéletességért - van, aki kevesebbel, van aki többel - van, aki a lelkével. De az, amit tökéletesnek látunk, vajon tényleg az? Nem lehet csupán illúziója a tökéletességnek? Érdemes néha a látszat mögé nézni, ugyanis ott lapul a lényeg. Mert mindenkinek van csontváza a szekrényében - csak nem mindenkié látványos.

A történet alapját Grace és Jack Angel, a tökéletes házaspár élete alkotja. Végigkísérhetjük kapcsolatukat megismerkedésük pillanatától házaséletük elmélyüléséig, ez idő alatt pedig bőven kiismerhetjük őket minden tökéletességükkel és... nos, kevésbé tökéletességükkel együtt. Hamar megértjük, mi árnyékolja be életüket, s azt is, miért nem lát ebből az egészből senki semmit. És azt kell mondjam, az ördögi gépezet tökéletesen működik: semmi sem tökéletes, csak a látszat, a hibák elfedése, és az azokért meghozott áldozat. Milyen ironikus, ahogy az emberek irigyelik Grace-t a megvalósult álomért, és képtelenek észrevenni, hogy az milyen hamar is csapott át rémálomba.

Pontosan ezt a fajta szerkezeti felépítést kedvelem a legjobban az irodalomban. Az egyes fejezetekben felváltva látunk jelen és múltbéli eseményeket - így történhet meg az, hogy a mellékszálat követve értjük csak meg az okot, ami a főszál mögött lapul. És ebben a párhuzamos történetvezetésben minden eseménynek van egy nagyon különleges zamata: az írónő a legizgalmasabb jeleneteket pont a közepén vágta ketté, hogy közéjük ékelje az új fejezetet. És mindez annyira lázban tart, úgy megragadja a figyelmedet, hogy gyakorlatilag sosem akarod majd letenni a könyvet, ha egyszer belekezdesz.

Ez a könyv is megihletett, saját zenét írtam hozzá!

A karakteralkotás kész tanulmány, ritkán találkozom ennyire hiteles személyiségekkel. Grace igazi hősként viselte szenvedését, őszintén csodáltam minden igyekezetét, amivel pontot akart tenni azok végére. Egészen megdöbbentett a precizitás, amivel Jack elkendőzte az igazságot, hogy tovább működhessen a káoszgépezet. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy minden egyes kimondott szava része volt a tervnek, amire épült az egész mű. Briliáns! Ideje  volt már felébredni az álomból, és rájönni, hogy nem minden angyal szárnyai fehérek. A mellékszereplők szintén valódi személynek hatnak: tudtam szeretni Millie-t, talán az ő és Esther gondolkodásmódja lepett meg legjobban.

Az írói stílus és a leírások nagyon érzékletesek. Paris megdöbbentően jól játszik az érzelmekkel. Olyan agyafurt zsenialitással szövögeti a tragédia hálóját, hogy még észre sem veszed, máris a sűrűjébe gabalyodtál. A brutalitás, a fájdalom és a szenvedés, amit pedig ott találsz, felülmúlja minden várakozásodat. És ez az egész egyszerűen letaglóz. Mert minden aljas kis szúrás, amit Grace kénytelen elszenvedni, üres fenyegetésnek hangzik - csakhogy Jack betartja a szavát, aminek pedig nem biztos, hogy jó vége lesz.

A Zárt ajtók mögött jobban lekötött és többet gondolkodtatott, mint bármilyen mű, amivel mostanában találkoztam. Mindig is kedveltem az ehhez hasonló, összetett, csavaros történeteket, de őszintén szólva nem hittem, hogy pszicho-thrillerként ennyire szeretni fogom majd. Mindenkinek őszintén ajánlom figyelmébe, de készülj fel: csak az elolvasásán leszel túl néhány óra alatt - a történetén nem. Hagyd égve a villanyt!

Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 4/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: A tragédia tálalása, a vérfagyasztó hangulat, a meggyőző karakterek és a történet, ami azóta is foglalkoztat.

Újraolvasnám: IGEN

Még egyszer köszönöm az Ulpius Baráti Körnek a lehetőséget!


Breaking: Az írónő a következő üzenettel osztotta meg a zenémet a Twitteren:

"Ez csodálatos - köszönöm, Sol, nagyon megtisztelsz! Ez megérdemli, hogy hallgassák és retweeteljék, remélem, az emberek fogják is!"

Köszönöm szépen!

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése