Vivien Holloway: A bross

2016. június 7., kedd
Nehezen találom a szavakat ehhez az értékeléshez. Először is azért, mert előítéleteimet legyőzve vettem a kezembe ezt a könyvet és higgyétek el, amilyen makacs természet vagyok, eléggé nehezen győztem meg magam, hogy próbálkozzak. Másodszor, azért mert @Sol szinte, mindent leírt már az ő értékelésében, amit érzek a könyvvel kapcsolatban. Ezúttal kivételt tettünk és mindketten elolvastuk ezt a történetet, persze megbeszéltük, persze mindenben egyetértettünk, és én csak ismételni tudom őt.

Egy pár szó azokról az előítéletekről. Eddig nem igazán favorizáltam a magyar írók tollából való könyveket. Olvastam a régi nagy klasszikusokat és szeretem őket. Jókaitól Szabó Magdáig. Sajnos ez a sor Leslie L. Lawrence és Vavyan Fable után lezáródott. Nem találtam egyetlen olyan magyar írót sem, akinek szívesen olvastam volna a könyvét, vagy ne tettem volna le pár oldal után, mert nem felelt meg az elvárásaimnak. Kerültem a magyar írók könyveit és tartottam is magam ehhez az elhatározáshoz. A moly kezdte el megrepeszteni ezt a burkot, láttam, hogy egyre több magyar könyvet olvasnak a figyeltjeim, bennem felébredt a kíváncsiság. Körülnéztem az írók blogjain és Vivien Holloway oldalán találtam meg azt az információmorzsát, ami miatt felkeltette az érdeklődésemet, és bevallom, olvasva a postjait, egyre szimpatikusabbnak is találtam. Ott láttam meg A bross ingyenesen letölthető verzióját, és kész, végem volt: megtörtem, beadtam a derekamat, feladtam az elveimet, köszönhetően az írónő zseniális reklámfogásának, a karnyújtásnyira lévő 3,5-dik résszel. Nem volt több kifogás, elkezdtem olvasni.

És...


Sol könyves zenéje a sorozathoz

Szerelem volt első olvasásra. Úgy csöppentem ebbe a világba, hogy az előzményeiről semmit sem tudtam, és alig negyven oldalnyi sztorival megfogott magának Vivien Holloway. Ez igen! Egyhuzamban elolvastam és csak azt éreztem, akarok még ebből a sztoriból. Az első reakcióm az volt: Sol, ezt el kell olvasnod! A második: elő a malacpersellyel, mert nem fogom beérni könyvtári példányok ideiglenes birtoklásával!

Miért volt annyira telitalálat nálam ez a könyv? Kapásból megemlítek egy személyes okot: évekkel ezelőtt egy PC-játék miatt teljesen belezuhantam a steampunk világába, és azóta is lelkes híve vagyok. (Akit érdekel: Bioshock). Másfelől Winie karaktere fogott meg a maga agyament stílusával, és csak halkan jegyzem meg, hogy egy picivel többet is elbírtam volna belőle. Senki sem foghatja vissza Winiet! Beleszerettem a Langton családba, a nem túl hétköznapi "vállalkozásukba", a hamisíthatatlan karácsonyi káoszba és Vivien Holloway fantáziavilágába.

A többiről bővebben majd, ha elkezdem olvasni a teljes sorozatot az elejétől! :)

Értékelés:

Koncepció:5/5
Sztori: 5/5
Karakterek:5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: A világ felépítése, a karakterek megformálása, a Langton család megalkotása... És Winie, aki egy igazán ütős karakter, nálam mindent vitt!

Újraolvasnám: IGEN


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése