Victoria Aveyard: Vörös királynő

2016. június 29., szerda
Régóta vártam már egy ilyen könyvre. Sokféle fantasy van, de igazán jól kidolgozott világgal ritkán találkozom. Ebben a regényben a világ fogott meg. Már az első sorok annyira felkeltették az érdeklődésemet és kényszeríteni kellett magamat, hogy letegyem a könyvet és foglalkozzak mással is. Ezt azért ritkán olvassátok tőlem.

A világ hihetetlenül gazdag és színes, olyan amibe szívesen menekül egy átlagos e világi halandó. Érdekes, jól megalkotott, igényesen felépített díszlet egy erős sztorihoz. Kijavítom magam: kicsit több, mint díszlet, már majdnem valóság. Olvasás közben kinyílt az a bizonyos átjáró és ott találtam magam abban a másik dimenzióban, ahol átutazóként tanúja lehettem az eseményeknek. 

A koncepció nem kiemelkedően egyedi, de egészen erős pillért képez, amire Victoria Aveyard építkezett. Egy erős koncepció és egy jó író fantasztikus olvasmányélménnyel gazdagíthat bennünket, olvasókat. A különleges képességek felsorakoztatásával egészen ámulatba ejtett. Még nem olvastam hasonló fantasyket, ezért nem is áll szándékomban más sztorikhoz hasonlítani, én egyedinek találtam. Azért megjegyzem, mert egyszer már említettem egy másik könyvnél, de most is felmerült bennem, a leírások, a helyszínek és a képességek miatt nekem World of Warcraft érzésem volt. Ami nálam nem hátrány, sőt! Szeretem az erős képi anyaggal operáló történeteket, vizuális típusként szeretem magam előtt látni azt a helyszínt, amit az író megálmodott magának.


A karakterekkel nem voltam teljesen kibékülve. Az E/1 most visszaütött, számomra csak Mare személyisége volt eléggé kidolgozott, a mellékszereplők vérszegénysége pedig ezúttal is betudható annak, hogy a főhős szempontjából látjuk az eseményeket és a többi szereplőt. Mare úgy, mint Vörös királynő és super woman nincs erőltetve, nem rágja minden második oldalon a szádba nagyszerűségét az írónő. A szerelmi szál nagyon finoman van jelen, nem túl hangsúlyos, mégis érezhetően fontos a történet szempontjából.

A sztori tetszett, viszont még az elején elérkeztem egy olyan ponthoz, ahol elkezdtem aggódni az egyik szereplővel kapcsolatban. Féltem, hogy az írónő ugyanazt a koncepciót követi, ami sok hatalmi harcban előfordult már. Ahogy haladtam előre az olvasásban, egyre nyilvánvalóbb lett, hogy ez fog történni, tehát a végén lévő csavar nem lepett meg, ahogy a többi fordulatot is kitaláltam. Ettől eltekintve élveztem a sztorit, a cselekmény magával ragadott, a világ elbűvölt, tetszett, hogy Mare nem egy szempillantás alatt esett szerelembe, hanem szépen fokozatosan alakult ki nála. A klisék sem voltak zavaróak, Victoria Aveyard meg tudta oldani, hogy elterelje róla a figyelmet és inkább a sztori teljes egészére koncentráljunk. Én a magam részéről, mint fantasy rajongó, éppen ilyenre vágyom.

Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori: 5/5
Karakterek: 3/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5


Erőssége: A világ gazdag leírása a különleges képességek sokrétegűségei.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése