Andy Weir: A marsi

2016. június 23., csütörtök
Bajban vagyok. Kezdjük ott, hogy világ életemben utáltam a biológiát. Kémiával már volt néhány érdekes köröm, néha egészen jóban is voltunk. Igazán jó kapcsolatom a fizikával volt, amit a mai napig is imádok. Mégsem volt elég ahhoz, hogy élvezni tudjam ezt a könyvet. Unatkoztam. Mert miről is szól ez a történet? Szegény Mark a Marson rekedt. Mit tehet? Feladja vagy alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, és amit tud, megtesz a túlélésért. Véletlenül egy csomó mindenhez ért, naná, éppen ezért került be az expedícióba. A cél: a túlélés. Szóval ez egy túlélőshow. Vagy csak egyszerűen egy marsi valóságshow.

Az írói stílussal vegyes érzéseim vannak. Mark naplóbejegyzései nagyon jól sikerültek, de ami a többit illeti, említésre sem méltóak. Kapkodva, utólag beleírt, összecsapott töltelékek: legyen egy kicsit több tartalom, mert Mark szempontja az kevés, és a cselekmény is nullponton van, vagy túl rövid a könyv, csapjunk még hozzá egy pár sort. Ennek megfelelően Mark karaktere teljesen jó, a többiek pedig sápadtak. A koncepció unalmas, a sztori... sztori az egyáltalán nincs is. Legalább is nem élvezhető a számomra. Mark mindent megold, csak mindig legyen kéznél egy kis nyomásellenálló gyanta. Hát ha még vitt volna magával irodai kapcsokat is!

Jó kis erőltetett elmélet. Nem igazán tudom elképzelni, hogy a valóságban ez működne. Bár, ha Markról van szó, szerintem ennél sokkal többet is elbírt volna.

Számomra a túlélés is abszurd volt, de jó, elfogadtam a magyarázatot, mert a könyvnek valahogy el kellett indulnia. Mark egy nagy mázlista, túlélte a lehetetlent és még mennyi mindent a Marson, amibe más már régen meghalt volna. Én biztosan éhen haltam volna, mert nem vagyok biológus és nem tudtam volna termőföldet varázsolni a marsi talajból. Milyen jó, hogy véletlenül több hónapon keresztül hűtött krumplit is szállítottak a Marsra, gondolva a Hálaadásra. Potato fields forever!

A szárított borsót már miért hagyták ki az ünnepi menüből?

Szóval, nem értem mi ez az őrület e körül a könyv körül. Viszont egyértelmű volt számomra, hogy ebből egy nagyon jó filmet lehetne készíteni. Nagyon sok látványelem, megoldásra váró probléma, éles helyzet, és persze Mark. Szóval a film szerintem teljesen oké. Na és hát Matt Damon....


Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori: 3/5
Karakterek: 3/5
Leírás: 2/5
Írói stílus: 3/5

Ajánlom: 3/5


Erőssége: Egyértelműen Mark karaktere és a tudományos rész kidolgozottsága.

Újraolvasnám: NEM

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése