Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek

2016. május 21., szombat
Fiú-lány barátság, ahol az egyik fél mindig többet érez. Vagy mégsem, vagy csak beképzeli magának. Mindenesetre egy jó kiindulási pont lehet egy regényhez. Vagy itt van még egy alapanyag: elesett lány, valamilyen testi- vagy mentális problémával, és egy erős, népszerű fiú, akinek helyén van a szíve. Ilyen egyszerű Kelly Oram receptje, mindez még megspékelve humorral. Komolyan mondom, az írónő könyveit orvosokkal kellene ajánltatni, garantáltam jobb lesz a közérzetük a betegeknek. Rám legalább is mindig jó hatással van. Olvasás közben folyton hangosan nevetek. Annyira egyszerű az egész történet, nincs túlbonyolítva, nem is kell, mert az a lényeg, hogy hátradőlj és élvezd, hogy nevess és érezd jól magad.

Aranyos, szívet melengető történet. Tetszett, hogy az iskola menő arcai nem voltak bunkók és elfogadással fordultak a kockák felé. Nem tudom, mennyire lehet ez életszerű egy amerikai középiskolában, nyilván eléggé élesen elhatárolódnak egymástól, de ebben a könyvben jó volt látni, hogy nincs az a nagy szakadék. Egyébként valahol a High School Musicalt juttatta eszembe. Szerintem ezt nem is kell nagyon magyarázni. Kosaras srácok és a tudós klub. Oké, itt nem színjátszók vannak, de lényegében ugyanaz. A kosaras srác, Grayson, a tudós klub tagjává válik. Az ok nem lényeges, de a minta ugyanaz. És ezzel nincs is semmi baj, mert attól élvezhető, humoros és imádni való.

Ilyen koncepcióval sem találkozunk minden nap. Az írónő vette a gyász hét fázisát és végigvezette rajta az összetört szív gyógyulási folyamatát. Vagyis inkább Avery, aki ezt a témát dolgozza fel Grayson segítségével a tudós klub egyik projektjében, a kísérleti alany pedig a lány maga. A két résztvevő naplófeljegyzésein keresztül követhetjük végig a fázisokat és a történetet magát. Érdekes feltevés, hogy bármilyen veszteségre rá lehet húzni a gyász hét fázisát. A tanulság az, hogy a dolgok helyrejönnek, a sebek begyógyulnak, mert ez a természetes válaszreakciójuk egy őket ért sokk után. Ha ezt cáfolni akarjátok, akkor állítsatok fel egy antitézist Avery tanulmányára, és bizonyítsátok be, melyet bemutattok a jövőévi Utah állambeli tudományos vásáron! :)

A második LOL-os könyvemben sem csalódtam, és azt hiszem, sikerült megkedvelnem a sorozatot. Ha egy kis depi uralkodna el rajtam, csak lecsapok egy könyvre, és még jobban is jártam, mint egy csokival. Nem hizlal és a ható ideje is garantáltan tovább tart! :D

Értékelés:

Koncepció:4/5
Sztori: 5/5
Karakterek:5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: Most először gondban vagyok, hogy mit is emeljek ki, mert az egész úgy, ahogy van, a maga műfajában egy nagyon jól sikerült young adult regény.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése