Lois Lowry: Hírvivő

2016. április 26., kedd
Nem menekülhetsz a sorsod elől. Ez afféle önbeteljesítő jóslat, amit történetek százai visszhangoznak. Egy egyszerű törvény, amit persze rá lehet húzni nemcsak a könyvek, de a való élet történeteire is. De vajon mi is lehet az a bizonyos "sors"? A válasz pofonegyszerű: a képességeidből és a vágyaidból megismerheted, mire vagy hivatott. Az egész pusztán megítélés kérdése, a tiedé vagy a környezetedé. De a vágy és a tehetség nem mindig áll szoros kapcsolatban egymással. Erről szól Lois Lowry kvartetjének harmadik története.

Az első kötetben megismertük Jonas, a másodikban Kira közösségét. Két különálló szál, eltérő sors, de hasonlóan gondolkodó karakter. Számomra egyértelmű volt, hogy nekik előbb-utóbb találkozniuk kell. És ebben kap szerepet Matty, a Valahol messze egyik fontos karaktere, aki Hírvivő főhőse lett.

Az előző történet végén Matty Kira apjához szegődik, akit vaksága ellenére Látónak neveznek. Ebben a Faluban bizonyos kor elérése után mindenkit a pozíciójának megfelelő köznéven szólítanak: így lett Jonasból Vezető, Cristopherből Látó, de ott van a tanár, Mentor is. Már a könyv fülszövegéből kiderül, hogy Matty szeretné elnyerni a Hírvivő nevet, ami illik is hozzá: ő ismeri a legjobban a Falut körülvevő Erdőt, így alkalmas lenne arra, továbbítsa az üzeneteket az egyes közösségek közt. De a sors úgy rendelkezik, hogy Falu, ezen utópisztikus közösség határait lezárják. Falu ugyanis túlzsúfolttá vált a hozzá menekültek és a befogadó lakók miatt. Már csak egy személyt kell átmenekíteni Faluba a lezárás előtt: Kirát.
  

Ahogy a többi kötetet, ezt is áthatja egy disztópikus felhang, amit az egyik legzseniálisabb koncepció alkot, amit valaha olvastam: a Cseremester. A Faluban időnként cserepiacot hirdetnek, amit az előbb említett karakter vezényel le. Cseremester maga az ördög: ráveszi a lakókat, hogy értékes jó tulajdonságaikat váltsák be az általa kínált termékekre vagy változásokra. Példaként a könyvben végignézhetjük Mentor hanyatlását, amit a cserepiacnak köszönhet. Viszont ezzel párhuzamosan más is történik: ahogy Vezető megfogalmazza, "Erdő sűrűsödik". A korábban békés és csendes Erdőt mintha megfertőzné valami, ami az egészet mérgezővé, veszélyessé és pusztítóvá teszi. Mintha Falu lakóinak személyiségváltozása okozná Erdő fenyegetését is, ami a korábban szabad közösséget börtönné változtatja. A mi cselekedeteink hatással vannak a környezetünkre is. Fantasztikus gondolat.

A karakterek még mindig óriásiak, egyedül azt sajnáltam, hogy az előző kötetekhez képest néhányan drasztikus változásokon mentek keresztül. Amennyire meg tudom ítélni, ennek okai a könyvek megírása között eltelt évek lehettek. Persze az előző történet lezárása óta eltelt már hat év a Hírvivő cselekményéhez képest, így ez rendjén is van. Tetszik a könyv kidolgozottsága, az emberi problémák és hatásuk szimbolikus ábrázolása, gyakorlatilag minden. És hogy Matty hogyan teljesíti be a sorsát? Nos, maradjunk annyiban, hogy tette által a kvartet legszomorúbb befejezését eredményezi. Viszont helyükre kerülnek a dolgok, sok szál elvarrásra kerül - de még meg kell ismernünk A fiú történetét is.

Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori: 5/5
Karakterek: 4/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: Az egyedi koncepció, a kiváló metafora, a karakterek és a lezárás.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése