Ernest Cline: Ready Player One

2016. április 14., csütörtök
Technikailag túlfejlett világunkban annyi más színesebb lehetőség van a szórakozásra, hogy egy fehér alapra fekete karakterekkel nyomtatott történet már nem hat olyan erőteljesen. Ez is egy lehetséges oka annak, hogy sokan inkább a videojátékokat választják az olvasás helyett. A gyerekek többsége hamarabb megismeri a Diablo 3-at, mint Rowlingot. Szegények elfelejtették, hogy a képzelet mennyivel ragyogóbb, lebilincselőbb világot képes alkotni, mint bármelyik designer. És amikor a fekete-fehér magába fogadja a szivárványt, amikor a könyv videojátékokról szól, megszülethet a csoda. Persze nehéz a két műfajt összebékíteni egymással: az írónak ehhez játékmesterré kell válnia. Ernest Cline pedig képes volt erre, és olyan történetet hozott létre, amiből mostanáig nem tértem magamhoz.

A Ready Player One egyszerűen szenzációs! Ennyi és kész. Olvasása közben egyszeriben elfogott a kalandvágy és máig sem eresztett el. Rég nem éreztem magamban ennyi energiát! A történet lendületet adott, miközben olyan élmények átélését tette lehetővé számomra, amikre mindig is vágytam. Az első 30-40 oldal után előlépett kedvenceim közé, és tudtam: akármi legyen is a végkifejlet, tetszeni fog. És imádtam!

A történet javarészt az OASIS nevű szimulációban játszódik. Ez egy VRMMORPG, vagyis virtuális valóságalapú több szereplős online szerepjáték, ami nemcsak azt a fajta kikapcsolódást nyújtja, mint a World of Warcraft vagy a League of Legends, de a mindennapi élet fontos részét képezi: a felhasználók ezen keresztül járhatnak iskolába, dolgozhatnak és szórakozhatnak. A fejlesztő cég, a GSS teljesen szabad felhasználásúvá és hozzáférésűvé tette, ezzel az OASIS 2044 legnépszerűbb számítógépes játékává vált. A történet legelején a cég vezetője, James Halliday haláláról értesülünk, végakaratából pedig megtudjuk, hogy valahol az OASIS-ban elrejtett három kulcsot és három kaput, melyek egész vagyont rejtenek. Miután évekig senki sem tudta megfejteni az első feladványt, ami elvezetne az első kulcshoz, Wade Wattsnak végül sikerült. Ő és barátai küzdelmét követhetjük nyomon Halliday Húsvéti Tojásáért.

Kép: Sol

A karakterek mindegyike remekül kidolgozott és élő, holott legtöbbjüknek csak az avatárját ismerhetjük meg. Különösen tetszik, hogy a főszereplő, Wade nem a YA-történetek agyoncicomázott szépfiúja: tele van hibákkal, a testalkatától kezdve, jellemproblémáin át, OASIS-függőségéig. Épp ezért látványos az ő fejlődése, míg bejárja az utat, melynek tétje már nemcsak a Húsvéti Tojás, hanem az egész OASIS jövője. Szerelme Art3missel nincs agyonáztatva egy adag Danielle Steel-féle nyállal, nagyon is gyönyörű és átélhető, még a netes kapcsolatokra jellemző veszélyekkel együtt is. Ez utóbbival, akárcsak Wade-del, könnyen tudtam azonosulni személyes tapasztalatom miatt. Hihetetlen volt kívülről végignézni azt, amin én mentem át Levandrával. A többi karakter, jókkal, gonoszokkal és kevésbé gonoszokkal együtt szintén tökéletes.

Ez a könyv egyszerre szórakoztat és tanít, belenyúl a világ legtöbb mai problémájába, és mindezt olyan humorral teszi, amitől az egész hirtelen emészthetővé válik. Beszél a függő kapcsolatokról, a feltétel nélküli elfogadásáról, arról, ahogy az ember tönkretette világát és nem hajlandó szembenézni pusztítása következményeivel. Hirdeti, hogy ha van miért felkelned, az egész élet elviselhetőbbé, sőt, élvezhetőbbé válik; hogy ha van lehetőséged segíteni másokon, akkor miért is ne tennéd? És nem túlzóak a leírások, nem szájbarágós az előadásmód. Egyszerűen eléd tár egy nézőpontot, amivel, ha akarsz, azonosulhatsz.


Sol zenéje a könyvhöz

A Ready Player One egyik érdekes eleme az a rengeteg '80-as évekbeli popkulturális utalás, ami valahol segíti a történet átélését, de lehet, hogy emiatt nem fog tetszeni mindenkinek. És bár nagyon sok régi játékot, sorozatot, együttest ismerek, több dolgot le kellett jegyeznem olvasás közben, hogy utánanézzek. Nekem jól esik ez a fajta kutatás, így ismertem meg az egyik kedvenc együttesemet is, de egyesek számára zavaró lehet. Ha annak érzed, azért ne dobd el a könyvet: csak ugord át őket és koncentrálj a cselekményre! Jobban is teszed, ha odafigyelsz, nehogy idő előtt elveszítsd az utolsó életedet is és felvillanjon a rettegett felirat: Game Over.

Értékelés:

Koncepció: 5/5
Sztori: 5/5
Karakterek: 5/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 5/5

Erőssége: A cselekmény, a díszlet, a szereplők... ááá, minden! :)

Újraolvasnám: IGEN

"Bármennyire is rémisztő és fájdalmas,
a valóság az egyetlen hely,
ahol igazi boldogságra találhatunk."


Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése