Barbara Lazar: A Virágszamuráj párnakönyve

2016. április 16., szombat
Megdöbbentő, felkavaró, torokszorító. Kozaisó egy földműves ötödik lánya, bátor, erős, öntudatos, és mindössze hatéves, amikor először eladják Csibának, a földesúrnak. Egészen új világba csöppen, ahol van mit ennie, vannak szép ruhái, babái, és még azt is megengedik neki, hogy a szamurájokkal edzzen, cserében egész nap Tasikóval együtt gyakorolja a tánclépéseket és elvégzi a ráosztott feladatokat. De ha egyetlen egyszer is elvéti a tánclépéseket, súlyos verés jár érte.

Ahogy a kicsi lány is, én is egy számomra ismeretlen világot ismerhettem meg. Eddig nem igazán találkoztam az ázsiai kultúrával, kivéve azt az egy tévésorozatot, amit minden nap kikerekedett szemmel bámultam - igaz, az nem japán volt, de ugyanolyan egzotikusnak tűnt az a világ nekem, mint amit Barbara Lazar könyve tárt elém.

Érdekes utazás a mai kor emberének találkozni Kozaisó világával. Döbbenettel tapasztaltam a nők társadalmi helyzetét a XII. századi Japánban. Se nem jobb, se nem rosszabb, csak egészen más. Két dolog fogott meg leginkább: hogy tanulhatnak (írhatnak, olvashatnak, lehet véleményük), és hogy harcolhatnak: nem ritka a női szamuráj.


Szerettem azt a részletességet, amivel a könyvben találkoztam. Öltözködés, szokások, ételek, a házak berendezése, a szamurájok fegyverei, a babonák, a vallások különbözősége vagy éppen hasonlósága, a társadalmi hierarchia, a nők helyzete a társadalomban, a kor politikai helyzete... mind hitelessé, élvezhetővé tette nekem a történetet. A mesék és a versek, a könyv nyelvezete egy összetett egészet alkotott, megbonthatatlan egységet, akárcsak Kozaisó és Micsimori kapcsolata volt.

"Levélen harmat
virág felissza
Egymást segítik
Mint a bal kéz a jobbat
Ló, íj, szamuráj: mind egy."

Micsimori egyenrangú félként kezelte Kozaisót a házasságukban. Óvta, védelmezte és taníttatta, ugyanakkor a politikai kérdésekben is kikérte a véleményét. Tökéletes párnak láttam őket, akik számíthattak és támaszkodhattak egymásra. Bár Kozaisó férje nélkül járta be a bosszú útját, Micsimori mégis ott volt a háttérben és védte őt.

Szívesen olvasnék még hasonló könyveket! Várom ajánlásaitokat!

Értékelés:

Leírások: 5/5
Írói stílus: 5/5

Karakterábrázolásról, koncepcióról és sztoriról most nincs értelme szót ejteni, hiszen egy létező párnakönyvről van szó, amit Barbara Lazarnak köszönhetően vehettünk a kezünkbe némi átdolgozás után.

Ajánlom: 5/5

Erőssége:  Életszerű leírások, a kor hű ábrázolása.

Újraolvasnám: NEM

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése