Julie Bertagna: Exodus 2100

2016. február 28., vasárnap
Többször is olvastam már ezt a könyvet. Először még gyerekként, akkor mentőövem volt nehéz helyzetekben. Azóta már felnőttem, és kritikusabb szemmel nézek minden történetet. Ez a helyzet az Exodussal is.

A könyv szépen ábrázolja a világvége-állapotot, a maga kis hibáival együtt elég meggyőzőre sikeredett a katasztrófahelyzet. Néhol persze vannak hiányosságok: már csak a múlt században is úgy képzelték, fejlettebb lesz a világunk, a nagy álmodók mindenhová felhőkarcolókat és high-tech repülőket képzeltek; érdekes, hogy ehhez képest Wing szigete megmaradt a maga kelta falu szintjénél. Persze a könyvben erre is van magyarázat, de ha 2100-ig valóban eljutunk egy olyan technikai fejlettségig, ami megengedi a légvárosok létezését, nem értem, hogy a távközlés hogy ragadhatott le a süllyedő telefonfülkénél.

Az új-mungói menekülttábor egyenesen hátborzongató, mélyen tudtam azonosulni a kirekesztettek állapotaival, folyamatosan marcangolta a szívemet az élmény. Nagyon érdekesek lettek a fészeklakók is, az ő létük valahol azt az üzenetet közvetíti, hogy a legnagyobb vész közepette is megmarad a hit, ami majd kivezet minket a sötétségből (egyebek közt erre is utalhat a könyv címe, ami ugye kivonulást jelent).

Kép: Sol

A karakterek egyszerűek, szerethetőek, és megfelelnek a feladatuknak: Mara a felvilágosult gondolkodásával nem lehet más, csak hősnő; Róka lázadása és titokzatossága még a nevén is kiütközik; Candleriggs tipikus anya, aki összefogja az esetlen fészeklakókat. Az egyetlen dolog, ami nem tetszett a bennük, az a teljesen elcsépeltté vált se-veled-se-nélküled-kapcsolat, ami Mara és Róka között alakul ki. Értem én Róka indokait a maradás mellett, de ő maga mondta, hogy a mobil istenkövével bárhol a világon lehetne lefedettsége, és az egész harcot elég lenne kibernetikusan levezényelnie, de ez persze csak az én nézőpontom.

Mindent összegezve a könyv lenyűgöző, tartalmas és valamiféle hitet ad, okot a küzdelemre, ami miatt bátran ajánlom mindenkinek. Mondjuk szívesen megnézném filmvásznon is. Egyébként a történet angolul folytatódik, de valahogy nincs szívem továbbolvasni, nehogy elvegye a jó érzéseket, amiket az első könyvnek köszönhetek.

Értékelés:

Koncepció: 4/5
Sztori: 4/5
Karakterek: 4/5
Leírás: 5/5
Írói stílus: 5/5

Ajánlom: 4/5

Erőssége: a katasztrófa ábrázolása, az egyszerű történetvezetés.

Újraolvasnám: IGEN

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése